11 mei 2022

Een aflossingsvrije hypotheek mag nog altijd

Een aflossingsvrije hypotheek mag nog altijd

Door wisselende berichtgeving in de media is het voor niemand meer duidelijk hoe de spelregels rondom een aflossingsvrije hypotheek er uitzien. Veel mensen denken dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk is.

Niets is echter minder waar.

De wet zegt dat je nog altijd een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten, maar het aflossingsvrije gedeelte in je hypotheek mag niet meer bedragen dan 50% van de waarde van je nieuwe huis.

De verwarring ontstaat uit het volgende feit: als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit heb je geen recht meer op renteaftrek. Als je in 2012 al een hypotheek had, dan heb je vaak wél aftrek over je aflossingsvrije hypotheek. Maar juist die aftrek, levert nog maar weinig op. Daarom is dit niet langer het belangrijkste aspect van je hypotheek. Hoe lang we nog aftrek hebben voordat er een politieke streep doorheen gaat is sowieso de vraag!

Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten, je betaalt over een aflossingsvrije deel in je hypotheek namelijk alleen rente en geen aflossing. Met een aflossingsvrije hypotheek (of een déél aflossingsvrij binnen je hypotheek) bepaal je zelf óf, wannéér en hóe je wilt aflossen. Je zit als het ware zelf aan het stuur van je maandlast.

Uiteraard zijn er wat tips & tricks. Zo moet je je aflossingsvrije hypotheek – als je besluit om NIET af te lossen -  bijvoorbeeld tijdig moeten doorverlengen, anders staat er over 30 jaar iemand bij je op de stoep. Ook zul je moeten kijken of de maandlast die er na pensionering nog over is - als je dan nog een hypotheek hebt én nog in je huis wilt blijven wonen - betaalbaar voor je is. Maar een aflossingsvrije hypotheek is en blijft een belangrijk instrument voor mensen die hun maandlast binnen de perken willen houden.

Of een aflossingsvrije hypotheek ook voor jou een goede oplossing is voor Rozenoord? De Hypotheekspecialisten van NEXTHome nemen het graag met je door!

Belangrijke data

Wil je de inschrijving van het project Rozenoord niet missen? Zet dan de volgende data in je agenda. 

  • Op 17 mei komt het inschrijfformulier online
  • Op 19 mei 09.00uur kan je het inschrijfformulier indienen
  • De toewijzingsgesprekken vinden plaats op 7,8,9 juni

Verkoopproces

In ons proces speelt tijdsvolgorde een rol. Zodra het digitale loket opent is het zaak om zo snel mogelijk je volledig ingevulde inschrijfformulier in dienen. Wij kijken naar je eerste voorkeur en de volgorde van binnenkomst van de inschrijfformulieren. Op 31 mei krijgen de mensen aan wie we een woning hebben toegewezen dit telefonisch te horen van NEXTHome. De resterende kandidaten krijgen daags later een mail dat ze vooralsnog reserve kandidaat zijn.

Klik hier voor het verkoopproces.

Vragen? 

Op de website hebben we alvast een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Mocht je een financiële vraag hebben die hier niet tussen staat, dan kun je contact opnemen met onze financieel adviseur NEXTHome door middel van onderstaande contactgegevens.